Már többször említettem és hangsúlyoztam, hogy mennyire hasznos és ügyes kis eszköz az Ideen Welt elektromos tejhabosító. Ezúttal mutatok nektek pár trükköt és receptet, hogy mi mindent lehet készíteni benne, amire talán nem is gondoltatok!
Kakaó:
Bevallom innen indult az ötlet, egyik nap megkívántam otthon egy csésze kakaót. Ahogy körbenéztem a konyhámban, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha kevergetés és tejmelegítés helyett, átadnám a feladatot a tejhabosítónak.
A recept nagyjából úgy nézett ki, hogy 3 teáskanálnyi instant kakaópor tettem az eszközbe, majd a maximum vonalon töltöttem fel enerBio kókusz itallal. Természetesen, ha instant kakaó nincs otthon, akkor keserű kakaóport is tehetünk bele, ebben az esetben ízlés szerint édesítsük. Ha minden összetevő belekerült, elindítom a melegítést és habosítást, amikor elkészült, a villogó gomb jelzi is. Kitöltöm a kedvenc csészémbe, és élvezhetem is az italom.
Amennyiben hideg, habos kakaót szeretnénk készíteni, a hideg programot válasszuk, ám ebben az esetben picit keverjük el az összetevőket, hogy könnyebben feloldódjon a kakaó.
+tipp: ha szeretitek a Mochát, amiről korábban már írtam nektek, adjatok hozzá egy espressot (vagy espresso mennyiségnek megfelelő kotyogós kávét), és szuper eredményt fogtok kapni.
Golden Mylk (kurkuma latte):
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a Golden Mylk, szinte minden kávézó kínálatában megtalálható. Házilag is könnyen el tudjuk készíteni, mutatom hogyan!
Először is egy tálkában összekeverjük a fűszereket, ezek ízlés szerint variálhatóak, én egy olyan verziót mutatok, amely biztosan harmonikus lesz:
- fél teáskanálnyi őrölt kurkuma
- késhegynyi őrölt gyömbér
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szerecsendió (frissen reszelve még jobb)
- egy őrlés színesbors
A fűszerkeveréket a tejhabosítóba teszem, felöntöm kedvenc növényi italommal, jelen esetben Barista Zabitallal, hozzáadok egy kevés agave szirupot vagy mézet, és indulhat is a keverés és melegítés.
Ízlés szerint a tejhabra szórhatunk még a fűszerekből. Kávéházi élmény fogtok kapni, amelyet pár perc alatt elkészíthettek a konyhában vagy akár ebédszünetben a munkahelyeteken.
Matcha latte:
A matcha (japán, porított zöld tea) az egyik legelterjedtebb és kedveltebb superfood, nem véletlenül, hiszen amellett, hogy nagyon magas az antioxidáns tartalma, az íze és a koffeintartalma is leveszi az embert a lábáról. A tradicionális matcha készítéshez több eszközt is érdemes beszerezni, igazi szertartássá tud válni a mindennapokban.
Ezzel szemben most a lehető legegyszerűbb elkészítési metódust mutatom meg nektek.
A matcha porból nagyjából 1-1,5 grammnyit leszitálunk az eszközbe. Ez kb. egy csapott teáskanálnyi mennyiség, a szitálás fontos lépés, így biztosan nem fog összecsomósodni a matcha az italunkban. Ezután felöntjük tejjel és hagyjuk, hogy a gép elvégezze helyettünk a munkát.
+tipp: Ha igazán zöld élményre vágytok, próbáljátok ki tej helyett, az enerBio zöldborsó italával!
Remélem tetszettek a receptek és minél többen kipróbáljátok otthon!
Jó kísérletezést kívánok!
Hajdú Balázs,
barista