Rossmanó Babaprogram
A várandósságtól a baba 3 éves koráig.VÁLOGATÓS LETT? NEM ISZIK ELEGET? TÁPLÁLÁSI KIHÍVÁSOK KISDEDKORBAN
1-3 éves kor között a gyerekek ízlése gyakran akár 180 fokos fordulatot is vehet.
Ez többnyire aggodalommal tölti el a szülőket, azonban épp ebben a korban lehet a legtöbbet tenni a kicsik ízlésének formálásáért és étkezési szokásainak megalapozásáért, amelyek egész felnőttkori egészségükre hatással lesznek.
A hozzátáplálás végén, egyéves kor körül a darabosabb ételek elutasítása gyakori probléma, sok kicsi köpi ki (akár hosszabb rágás után is) a kicsit darabosabb gyümölcsöt, főzeléket vagy tésztát, amelyet pürésítve szívesen fogyaszt. Ha épp nem fogzik, ez az elutasítás mindössze a megszokottól eltérő állag miatt van - néha akár 10-15 kóstolás és próba is kell ahhoz, hogy a gyerekek elfogadják a számukra szokatlan állagot.
Szintén gyakori probléma, hogy a gyerekek hirtelen válogatóssá válnak. A korábban bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, és húsfélét szívesen fogyasztó picinél is előfordulhat, hogy egyik napról a másikra elutasítja az ételek egy részét, és 2-3 féle hozzávalóra korlátozza a menüjét - többnyire burgonyára, tésztára és pékárura. A „nem kapsz mást” hozzáállás nem feltétlen célravezető, érdemes inkább a fokozatosságban bízni. Főétkezéskor eleinte hagyjuk, hadd egye, amit szívesen fogyaszt, tízórai és uzsonna alkalmával azonban próbáljunk „csalni” kicsit: a joghurtba csempésszünk reszelt gyümölcsöt, répát, a gyerekek által kedvelt banán- és almaturmixba pedig tehetünk spenótot, sóskát vagy zellert, és máris kész vitaminbombát kínálunk a kicsinek. Idővel a főétkezésekbe is bevezethetjük a közkedvelt krumpli helyett például a vitaminban gazdag édesburgonyát.
A tejalapú táplálás folytatása 1 éves kor felett is nagyon fontos: ha már nem kap anyatejet a pici, gyerekitalokkal is pótolhatjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Kíváncsi vagy, hogy minden szükséges tápanyagot megkap-e gyermeked? Töltsd ki az Első 1000 Nap Program oldalán található NutriCHEQ Egészséges Kisdedtáplálási Kérdőívet és megtudhatod, hogy gyermeked táplálkozása kellően kiegyensúlyozott-e: nutricheq-szuloi-utmutato-2.pdf (closte.com)
További junior gyerekitalokról szóló cikkek
- ÍGY SEGÍTHETED MEGFELELŐ TÁPLÁLÁSSAL KISBABÁD IMMUNRENDSZERÉNEK MŰKÖDÉSÉT
Épp úgy, ahogyan a közösségbe kerüléssel együtt járó tipikus felső légúti fertőzések is. Nem védheted meg gyermekedet a hasonló, például köhögéssel, orrfolyással vagy torokfájással járó betegségektől, de megfelelő étrenddel immunrendszerét felkészítheted a kihívásokra. A fogantatástól 3 éves korig tartó első 1000 nap ráadásul nemcsak a védekezőképesség, hanem a felnőttkori egészség megalapozásáról is szól.
Késő ősztől jobban oda kell figyelni a D-vitamin pótlására
Természetesen egész évben indokolt a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás. Késő ősztől kora tavaszig azonban a megfelelő étrend az immunrendszer normális működését támogató D-vitamin pótlásához is jobban szükséges. Szervezetünk napsugárzás hatására képes előállítani ezt a vitamint, igaz, ehhez a csecsemőknek heti 30 perc napozás kellene.1 Még ha napozik is ennyit egy baba (a hosszan tartó, aktív napozás nem ajánlott), a D-vitamin képződését a naptej gátolja. Késő ősszel és télen pedig eleve nem lehetséges az egy szál pelenkában történő napoztatás.
Egy friss iparági kutatás szerint a magyar kisgyermekek közül sokan D-vitamin-hiánnyal küzdenek, az 1-3 éves korosztály 65%-a nem fogyaszt megfelelő mennyiséget ezen vitaminból.2 A felnőttek helyzete sem jobb: egy orvosi felmérésből kiderül, hogy tél végére a magyar felnőtt lakosság mintegy 95 százaléka D-vitamin-hiányos.1 Nem árt tudni, hogy azoknál, akik tartósan D-vitamin-hiányosak, nagyobb valószínűséggel lépnek fel légzőszervi megbetegedések és más, immunrendszerrel kapcsolatos problémák.3
A kisgyermek étrendjébe illeszthető D-vitamin-tartalmú ételek
Az, hogy milyen D-vitamin tartalmazó ételt fogyaszthat a baba, életkorától függ.
7 hónapos korában már kóstolhat májat, 8 hónapos korától tojássárgáját, 10 hónapos korától vörös húsokat, majd 1 éves kora felett halakat. A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva a kifejezetten az 1-3 éves korosztály igényeinek figyelembevételével kifejlesztett, napi 500 ml junior gyerekital is hozzájárulhat a D-vitamin-hiány megelőzéséhez.4
- MIÉRT FONTOS D-VITAMINT FOGYASZTANI KISGYERMEKKORBAN?
A D-vitamin a gyerekek fejlődése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Nem véletlen, hogy 1 éves kor alatt csepp formájában az orvos írja elő a napi szintű pótlást. 1 éves kor után azonban ennek vége szakad, ami tükröződik abban is, hogy az 1-3 éves gyerekek 65%-ának* az ajánlottnál alacsonyabb a D-vitamin bevitele Magyarországon. Figyeljünk erre oda, mert a D-vitamin számos kiemelten fontos folyamatot befolyásol a szervezet működésében!
Cukorbetegség és túlsúly
Az elhízás sajnos nem ritka jelenség Magyarországon, pedig az egészségre nézve súlyos következményei lehetnek. A két év alatti gyermekek 10-14 százaléka 85-97 percentilis közé eső BMI-vel rendelkezik (potenciálisan túlsúlyos), 3-5 százalékuk BMI-je pedig 97 fölötti (potenciálisan elhízott). A 2-3 éves gyerekek 6 százaléka potenciálisan túlsúlyos, vagy elhízott*. Ezzel már gyermekkorban is érdemes foglalkozni, ugyanis a kisgyermekkori elhízás egyenes út a felnőttkori túlsúlyhoz is. Több tanulmány is talált már összefüggést a D-vitamin szint és a túlsúly között.
Egy kutatás során csecsemők különböző dózisú D-vitamint kaptak. Utánkövetéssel kiderült, hogy 3 éves korukban azoknak a gyerekeknek, akik több D-vitamint kaptak csecsemőkorukban, kisebb volt a testzsírszázalékuk, és nagyobb volt az izomtömegük. Gyerekek esetében ráadásul van kapcsolat a D-vitamin hiánya és az 1-es típusú diabétesz kialakulása között is.
Erősebb immunrendszer és jobb hangulat
Bizonyított tény, hogy a D-vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez is. Vizsgálatok kimutatták, hogy a D-vitamin hiányos gyerekeknél gyakrabban alakulhatnak ki légzőszervi megbetegedések és egyéb problémák.
A téli depresszióként is ismert szezonális hangulatzavar a gyerekeknél is létező jelenség, az okozója pedig a D-vitamin hiány, ami erősen negatív hatással van a kedélyállapotra is. Azok a gyerekek, akik elegendő D-vitamint kapnak, kiegyensúlyozottabbak, kevésbé jellemző rájuk bármilyen hangulatingadozás.
Egyes kutatások már arra is rámutattak, hogy az ADHD-s (vagyis a hiperaktivitással és koncentrációs zavarokkal küzdő) gyerekek körében gyakoribb a D-vitamin hiány. Ez arra enged következtetni, hogy a D-vitamin szintjének köze lehet az ADHD kialakulásához is.
A fentiek fényében nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a kisgyermekek D-vitamin bevételére! Próbáljunk D-vitaminban gazdag ételekkel gazdagítani étrendjüket, vagy válasszuk alternatívaként a junior gyerekitalokat, melyek az 1-3 évesek speciális igényei szerint vannak kialakítva és így a kisgyermekek D-vitamin szükségletéhez is hozzájárulnak.
Forrás: