
Rossmanó Babaprogram
A várandósságtól a baba 3 éves koráig.MIKOR ÉS MIÉRT ADJUNK TEJ- ÉS GABONAPÉPEKET?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a babák 6 hónapos korukban válnak éretté a hozzátáplálásra, vagyis ekkor lehet elkezdeni bevezetni étrendjükbe a szilárd ételeket. Mivel ezidáig csak folyékony állagú táplálékot kaptak (anyatejet, vagy annak hiányában tápszert), eleinte pépesebb formában kell kapniuk az újdonságokat majd később, fokozatosan át lehet térni a darabos ételekre.
A hozzátáplálás során a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, az a fokozatosság, vagyis egyszerre mindig csak egy új ételt kóstoltassunk babánkkal. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen az első 1000 nap táplálása meghatározza kisbabánk fejlődését és későbbi egészségét. Számos kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy melyik gyümölcsöt és zöldséget, mikor kínálhatjuk, vagy hogy például a boltokban kapható - a szilárd ételekre való áttérést segítő - tejpépek és gabonapépek mikortól adhatók és hogyan, miért érdemes adni őket?
Bevezethetjük a glutént a gabonapépekkel
Sokaknak okoz fejtörést, hogy mikor, és pontosan mivel vezessék be a glutént. Az aktuális ajánlások azt mondják, hogy 6 és 12 hónapos kor között, de lehetőleg minél előbb érdemes erre sort keríteni, anyatejes babák esetében pedig úgy, hogy még anyatejet is kapjanak mellé.
Szerencsére léteznek olyan termékek, amik kifejezetten alkalmasak erre a célra: a gabonapépek. A gabonapépek nem tartalmaznak tejet, gluténtartalmú gabonát azonban igen, és válogatott alapanyagokból készülnek. Kikeverhetőek anyatejjel, vagy tápszerrel, és akár gyümölccsel is dúsíthatók, hogy a babák szívesen fogyasszák.
Kiváló vitaminforrás: a tejpép
A tejpépek olyan készítmények, melyek kifejezetten a babák vitaminigényeit figyelembe véve lettek kifejlesztve, ezért ideális a számukra. Finom, számos vitamint tartalmazó táplálékot nyújtanak, melyek színesebbé, változatosabbá tehetik a babák étrendjét. Akárcsak a gabonapépeket, a tejpépeket is lehet például gyümölccsel dúsítani, hogy még változatosabbak legyenek.
A magyar édesanyák babatáplálási szokásait felmérő legfrissebb kutatásból kiderült, hogy pépek adását a legtöbb szülő a csecsemő 6 hónapos korában kezdi el, hogy ezzel is biztosítsa a számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A 4-12 hónapos babák 35 százaléka naponta, 40 százalékuk hetente többször kap tej- vagy gabonapépet.
*0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015
További tejpépekről szóló cikkek
- MIVEL ITASSUK KISBABÁNKAT A NYÁRI MELEGBEN
Almát, őszibarackot és meggyet már a hozzátáplálás kezdetétől, 6 hónapos kortól adhatunk, de később fokozatosan bevezethetjük a görögdinnyét, sárgadinnyét és a szilvát, 1 éves kor felett pedig a sárgabarackot, a cseresznyét és a grapefruitot is. A folyadékpótlást is érdemes ezeknek a gyümölcsöknek a levével kezdeni, de a kész innivalót semmiképpen se édesítsük cukorral! A szilárd ételek bevezetését követően ásványvízzel, valamint házi készítésű, koffein- és cukormentes gyümölcsteával is pótolhatjuk a folyadékszükségletet.
Fontos, hogy a hozzátáplálás során kerüljük a cukros üdítőket, mert nem csak a fogakat teszik tönkre, de hosszútávon elhízáshoz vezethetnek, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Sajnos Magyarországon a szülők többsége még nem elég körültekintő: 1 éves kor felett minden ötödik baba kap napi rendszerességgel cukrozott teát, vagy szörpöt.* Pedig a fogantatástól számított első 1000 nap során, megfelelő táplálással olyan későbbi megbetegedések is elkerülhetőek, mint a ma már népbetegségnek számító cukorbetegség, elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Ha szeretnél többet tudni erről az izgalmas időszakról, akkor látogass el az Első 1000 Nap Program oldalára: Első 1000 nap - Első 1000 nap (elso1000nap.hu)
*0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ - TNS-Hoffmann - Nutrikomp, 2015